Etüt Aşamaları
Maden yatakları, jeolojik süreç sonucunda oluşmuş, olağanüstü element içeren kayaçlardır. Metalik Madenler, Endüstriyel Hammaddeler ve Enerji Hammaddeleri şeklinde gruplandırılabilirler.
Maden aramanın planlanmasında yan kayacın özellikleri dikkate alınmalıdır. Magmatizma, yüzeysel alterasyon veya bozuşma, tortullaşma, metamorfizma cevherleşmeye sebep olabilir. Oluşumun yan kayaçla eşzamanlı olup olmaması, oluşan yatağın tipi ve şekli, ilgili elementler ve alterasyonlar, oluşum yaşı gibi parametreler aranacak madene göre arama programını dolayısı ile maliyetleri etkiler.
Herhangi bir madenin aranması, o bölgede gerçekleşmiş jeolojik olayların, etkili oldukları alanların, kayaç türlerinin ve geometrisinin çözümlenmesini gerektirmektedir. Arama süreci, önceden üretilmiş verilerin yorumlanmasıyla başlar, madenin üretilmesi sırasında devam eder ve madenin tüketilmesine rağmen bir süre daha devam eder. Aranan madenin oluşum özelliğine göre,
1. Öncelikle; paleocoğrafya, jeoloji, uzaktan algılama, jeokimya, jeofizik, metallojeni haritaları ve maden/zuhur bilgileri gibi temel bölgesel veriler büro çalışması ile değerlendirilir.
2. Önemli bulunan bölgelerde (provens) ön aramalar (prospeksiyon) şeklinde arazi çalışmalarına başlanır. Jeoloji, jeokimya ve jeofizik haritaları (küçük ölçekli) tamamlanır ve gerektiğinde stratigrafi sondajı yapılır.
3. Ön arama sahalarından derlenen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, belirlenen hedef sahalarda detay aramalar (explorasyon) aşamasına geçilir. Maden jeolojisi, jeokimya anomali, jeofizik haritaları (büyük ölçekli) tamamlanır. Açınsama (istikşaf) ve rezerv sondajları yapılır. Gerektiğinde yarma/galeri gibi yöntemlere başvurulur ve teknolojik test örneği alınır.
Rezerv, tenör, parajenez, mineralojik özellikler ve teknolojik test olumlu ise madenin üretimi için gerekli diğer parametreleri de değerlendiren fizibilite raporu yazılır. Maden işletmeye hazır hale gelmiştir.
4. Güncelleştirilmiş maden jeoloji haritaları ve diğer bilgiler ışığında üretim sürecinde karşılaşılan problemler ile üretim tamamlandıktan sonra çevrede veya daha derinde madenin devamının veya buna bağlı oluşmuş başka bir madenin bulunup bulunmadığı araştırılır.
Jeolojik Etüt
-Genel jeoloji
-Yerel jeoloji
Jeolojik ve topoğrafik haritalar ile görünür ,muhtemel ve mümkün rezerv alanlarını gösteren haritalar hazırlanır. Ruhsat alanı içerisinde kalan formasyonların, birbirleriyle olan tektonik ilişkileri, konumları, yapısal özellikleri gözönüne alınarak detay jeoloji haritası hazırlanır.
Kuvars kumtaşı birimlerinden görüntü
Kiltaşları içerisinde bulunan blok boyutundaki kireçtaşı seviyeleri
Kalın tabakalı kireçtaşı seviyesinden görünüm
Volkanik sokulumlardan görünüm
Jeofizik Etüt
– Toplam Mağnetik Alan ve Gradyometrik Çalışmalar
– Doğal Uçlaşma (SP) Çalışmaları
– Jeoelektrik (IP) Çalışmalar
– Uzatan algılama ve uydu çalışmaları
– Yeraltı sayısal haritalama
– Rezistivite
– Gravite – Manyeti haritalama çalışmaları
– Ölçülerde kullanılan Geometrics 858 Sezyum mağnetometresi